KUMPULAN ZAT MAKANAN
Jenis
|
Contoh makanan
|
Fungsi
|
Karbohidrat
|
Nasi,roti, ubi kentang, jagung, mi, bubur dll
|
Memberi tenaga untuk melakukan aktiviti seharian.
|
Protein
|
Daging, ikan, telur, udang, susu, kacang dll
|
Membantu tumbesaran.
|
Vitamin
|
Buah-buahan, sayur-sayuran
|
Membantu menjaga kesihatan dan mengelakkan penyakit.
|
Lemak
|
Mentega, krim, keju, kuning telur, marjerin
|
Dapat melindungi organ badan seperti jantung dan ginjal
|
Kepentingan Karbohidrat
ü Membekalkan tenaga kepada tubuh badan untuk membolehkan kita membuat kerja serta menjalani segala aktiviti fizikal
ü sumber tenaga untuk proses fisiologi seperti pertumbuhan dan pembiakan
ü Membantu mengekalkan suhu badan melalui pengoksidaan karbohidrat dalam proses respirasi
Kepentingan Protein
ü Membaiki tisu badan yang rosak dan membina sel baru untuk pertumbuhan
ü penghasilan bahan kimia seperti enzim dan hormon membekalkan tenaga apabila diperlukan
ü pembentukan tulang serta otot
Kepentingan Vitamin
Vitamin A
ü Membolehkan penglihatan yang baik pada waktu malam
ü Memelihara kesihatan kulit
Vitamin B
ü Mengawal pembebasan tenaga daripada karbohidrat
ü Memelihara fungsi sistem saraf
Vitamin C
ü Memelihara kesihatan gusi, gigi dan kulit
Vitamin D
ü Membantu pertumbuhan tulang dan gigi yang kuat
Kepentingan Lemak
ü Membekalkan tenaga kepada tubuh badan
ü Lapisan lemak bawah kulit berfungsi sebagai penebat haba
ü Boleh melarutkan vitamin A, D, E, dan K
ü Dapat melindungi organ badan seperti jantung dan ginjal
SAYUR-SAYURAN
TELUR
BUAH-BUAHAN
SUSU
MAKANAN TIDAK BERKHASIAT
NOTA YANG SANGAT MEMBERI MANAFAAT KEPADA GURU DAN JUGA MURID.TERIMA KASIH
BalasPadam