RANCANGAN
PENGAJARAN HARIAN
Tarikh / Hari : 21Februari 2012 ( Selasa ) Masa : 8.30 pagi – 9.30 pagi ( 60 minit)
Kelas
: Tahun 2 Jujur
Bilangan Pelajar : 28 orang
Mata Pelajaran : Dunia Sains Dan Teknologi
Tema
: Manusia
Tajuk
: Makanan Dan Khasiatnya
Objektif : Di
akhir sesi pembelajaran ini, murid dapat:
1) Membaca petikan dengan sebutan yang
jelas dan intonasi yang betul.
2) Memahami kelas makanan, fungsi
makanan seimbang serta kepentingan makanan berkhasiat dan seimbang.
3) Bersoal jawab tentang makanan yang
berkhasiat.
Pengetahuan
Sedia Ada : Murid-murid pernah makan pelbagai jenis makanan berkhasiat dan tidak berkhasiat. .
Penggabungjalinan : Bahasa , Pendidikan Jasmani dan Kesihatan
KBKK : Membanding beza , Menjana idea , Menganalisis
Strategi : Kemahiran ICT , Masteri , Verbal Linguistik
Bahan Bantu Mengajar
: Sukatan Pelajaran Sains KSSR ,
Buku Sumber Guru Sains sekolah rendah, Rancangan Tahunan Sains KSSR Tahun 2
Bahan
Bantu Belajar : Slaid
Power Point, Piramid Makanan
Nilai Murni : Bertanggungjawab, Kesederhanaan dan Keyakinan
diri
EMK : kreativiti dan inovasi
TMK :
Menggunakan komputer dan Projektor LCD
Langkah / Masa
|
Isi Pelajaran
|
Aktiviti Pengajaran Pembelajaran
|
Catatan
|
|
Aktiviti Guru
|
Aktiviti Murid
|
|||
Set
Induksi
(5 minit)
|
Membanding beza:
Keadaan fizikal
Sesi soal jawab.
i) Ceritakan apa yang dapat kamu lihat.
|
1. Guru memaparkan gambar-gambar dengan menggunakan
slide Powerpoint.
2. Guru menyoalkan murid tentang gambar yang
ditunjukkan.
|
1. Murid menerangkan
keadaan fizikal yang ditunjukkan dalam gambar-gambar.
2.Murid diminta membanding beza keadaan fizikal dan
dibahagikan kepada kategori, iaitu sihat dan lemah.
|
KBKK :
Membanding Beza
Strategi :
- Kemahiran ICT
- Verbal Linguistik
Konsep 5P:
Gabungjalinan :
Bahasa Melayu
( Keadaan fizikal )
Konsep 5P
Penerapan Nilai :
Keyakinan
Strategi / Teknik: Penyoalan seluruh kelas.
|
Langkah 1
(20 minit)
|
Pengenalan makanan seimbang dan jenis kumpulan
makanan.
Sesi soal jawab.
i) Apakah makanan yang tergolong dalam kumpulan
karbohidrat?
ii) Apakah makanan yang tergolong dalam kumpulan
protein?
iii)Apakah makanan yang tergolong dalam kumpulan vitamin
atau mineral galian?
iv)Apakah makanan yang tergolong dalam kumpulan lemak
atau minyak?
v) Apakah fungsi makanan seimbang terhadap tubuh badan?
|
1. Guru menerangkan definisi dan konsep makanan
seimbang.
2. Guru menjelaskan kumpulan makanan dan fungsi-fungsi
makanan berdasarkan piramid makanan.
3. Guru menyoalkan murid berdasarkan piramid makanan.
4. Guru menggabungjalinkan mata pelajaran Sains dengan
pengelasan makanan dan fungsi-fungsi makanan terhadap tubuh badan.
|
1. Murid memberi
pendapat dan idea tentang kumpulan-kumpulan yang terkandung dalam piramid
makanan.
|
Rujukan :
Piramid makanan
KBKK :
Menjana Idea
Strategi :
- Kemahiran ICT
- Verbal Linguistik
Konsep 5P:
Gabungjalinan :
-Sains
-Bahasa Melayu
( Piramid makanan
)
Konsep 5P
Penerapan Nilai :
- Kesederhanaan
Strategi /
Teknik: Penyoalan seluruh kelas.
|
Langkah 2
(15 minit)
|
Kepentingan pengambilan makanan seimbang.
Faktor-faktor pengabaian makanan seimbang.
Prinsip-prinsip pemakanan sihat.
Penggunaan Tatabahasa : Kata Tanya
Sesi soal jawab.
i) Apakah kepentingan pengambilan makanan seimbang?
ii) Apakah faktor-faktor pengambaian makanan seimbang?
iii)Bagaimanakah mengamalkan prinsip pemakanan sihat?
|
1. Guru menerangkan kepentingan pengambilan makanan
seimbang.
2. Guru menjelaskan faktor-faktor yang menyebabkan
berlakunya pengabaian makanan seimbang.
3. Guru menitikberatkan prinsip pemakanan sihat.
4. Guru menerangkan definisi kata tanya dan penggunaan
tatabahasa kata tanya.
5. Guru memberikan contoh ayat tanya.
6. Guru menggabungjalinkan mata pelajaran PJK dengan
kebaikan aktiviti fizikal.
|
1. Murid memberi pendapat atau idea dalam aktiviti soal
jawab.
2. Murid memberi contoh ayat tanya.
3. Murid menyebut kebaikan bersenam.
|
KBKK :
- Menjana Idea
- Menganalisis
Strategi :
Masteri
Konsep 5P
Gabungjalinan :
- PJK
-Tatabahasa
( Kata Tanya )
Konsep 5P
Penerapan Nilai :
- Keyakinan
- Bertanggungjawab
Strategi /
Teknik: Penyoalan seluruh kelas.
|
Langkah 3
(15 minit)
|
Pengayaan dan
Pemulihan – Membaca, mendengar dan bertutur
|
1. Guru membimbing murid membaca petikan yang
diberikan.
2. Guru menyoalkan murid tentang “Menu Saya
Berkhasiat”.
3. Guru menjalankan aktiviti pengayaan.
4. Guru menjalankan aktiviti pemulihan.
|
1. Murid membaca petikan dengan sebutan yang jelas dan
intonasi yang betul.
2. Murid menjawab soalan secara bertatasusila.
|
KBKK :
- Menjana Idea
- Verbal
Linguistik
Strategi :
Masteri
Konsep 5P
Gabungjalinan :
-Tatabahasa
( Kata Tanya )
Konsep 5P
Penerapan Nilai :
- Keyakinan
- Bertanggungjawab
Strategi /
Teknik: Penyoalan seluruh kelas
|
Penutup
(5 minit)
|
Rumusan.
- Kumpulan makanan dan kepentingan makanan
seimbang.
- Penggunaan kata tanya dalam pertuturan.
|
1. Guru merumuskan kumpulan makanan dan kepentingan
makanan seimbang.
2. Guru mengulangi penggunaan kata tanya dalam
pertuturan.
3. Guru mengedarkan lembaran kerja.
Guru
membincangkan hasil kerja murid.
|
1. Murid membuat lembaran kerja dengan
bersungguh-sungguh.
|
KBKK :
- Menjana Idea
- Verbal
Linguistik
Strategi :
Masteri
Konsep 5P
Gabungjalinan :
-Tatabahasa
( Kata Tanya )
Konsep 5P
Penerapan Nilai :
- Keyakinan
- Bertanggungjawab
Strategi / Teknik: Penyoalan seluruh kelas
|
Tiada ulasan:
Catat Ulasan